Nyttårforsett er til for å brytes….eller hur?

En snopegris kræsjlander… igjen!

Nytt år – mye muligheter!! 2016 ligger foran oss med blanke ark, og antagelig en haug med nyttårsforsetter som allerede er i ferd med å brytes. For min del gjelder det særlig på 2 fronter: Shopping og snopespising. Det er ikke bare shopping jeg har en viss avhengighet av… Å nei da, jeg har flere laster jeg, og en av de verste er sukkeravhengigheten. Jeg er en godte gris De Luxe, og selv om jeg har klart og beherske meg en smule med årene, må jeg si at jeg detter uti det titt og ofte, støtt og stadig. Ikke minst i jula… hele desember er en endeløs samba av marsipan, pepperkaker, sjokolade, godteri og snadder fra ende til annen. Hvis jeg skal være helt ærlig, har vel dette vært gjengs for hele høsten også, med noe få små sukkerfrie dager innimellom… og hvorfor har jeg endt opp her?

Helt fra jeg var liten, har jeg vært ekstremt glad i det søte. Da jeg var barn, kunne jeg spise hva som helst, bare det var søtt. Jeg spiste det jeg kom over, og var huset tomt for godteri, fant jeg raskt substitutt løsninger som kunne stagge sukkersuget. Jeg gikk til angrep på hva som helst. Skjeer med rent sukker var ikke så verst, melis var mye bedre, og enda bedre var vaniljesukker. Nam, nam… Sirup kunne også settes til livs, og det var rene juletrefesten om jeg var så heldig å finne O’boy pulver eller sjokoladepålegg!! Jeg kunne stå der med skjeen i boksen og kose meg leeenge! Og siden det ikke var ordentlig godteri å kaste seg over, måtte jeg ty til den slags løsninger. Det verste jeg visste var mandager, når lørdagens godteskål var tom, og uken stod foran meg som en trøstesløs ørken av godterifrie dager… blæh… GU’ KÅ TRIST!! Og det var da jeg bestemte meg for dette: Når jeg blir voksen, skal jeg sørge for at jeg ALDRI går tom for godteri. Jeg skal ALLTID ha et skap velfylt av sjokolade og annet godteri TIL ENHVER TID!!

Når jeg tenker på hva jeg har fortært opp igjennom årene, er det et under at jeg ikke lider av kraftig overvekt, at jeg kun har hatt 5 små hull i tennene i hele mitt 41 årige liv, og at jeg ikke lider av mage/tarm problemer…. Menyen i mine ungdomsår vil jeg helst ikke tenke på. Jeg spiste jo selvsagt vanlig mat, men i tillegg kom det veldig mye sjokolade, smågodt og cola. Og et par tonn med Pommes Frites (riktig nok kun stekt i ovn og ikke i oljeJ) og uendelige porsjoner med hjemmelagede karameller.  Jeg spiste alltid på noe… og hadde sekken full i sjokolade og cola. Gud bedre, hvordan overlevde jeg dette?? Det var tydelig at lavkarbo debatten ikke var spesielt viktig på den tiden… snakk om høykarbosjokk!!

Da jeg ble student, bedret kostholdet seg mye, men jeg var fremdeles glad i det søte. Jeg ble flinkere til å spise salat, frukt og magert kjøtt, men snopemenyen forble den samme. Og nå hadde jeg jo en viss mulighet til å styre det meste selv. Tenk så deilig!! Endelig kunne jeg sette planen min ut i livet, snopelageret skulle bygges opp, og jeg kunne kjøpe så mange Nugattibokser jeg bare ville!!  Det gikk minst en stor boks i uken, men ingenting av dette havnet på brødskiven, nei! Alt skled ned, servert på en fin liten teskje. Blås i brødet, det er jo sjokoladen som er godJ Og i tillegg til Nugattien, tør jeg ikke tenke på alle de snopeposene som ble satt til livs og kjøpt inn på 90 tallets gullgruver: storkioskene. Gud bedre, det er utrolig hva man overlever…

Så ble jeg voksen. Alle som er voksen kan jo ikke fortsette å spise godteri som et barn, og etter hvert som interessen for kropp og helse tok seg opp, så avtok snopespisingen litt… Treningen tok overhånd, og man kan ikke trene med en kropp full av dritt, så det ble en viss endring… men med store tilbakeslag innimellom, må jeg vel si. Så lenge jeg har bodd for meg selv, har jeg holdt mitt løfte om aldri å gå tom for godteri. Et lite lager av godsaker har jeg hatt så lenge jeg kan huske, men i de senere årene har det skjedd ett eller annet med beholdningen…

Ettersom kombinasjonen «Livredd for å gå tom for godis» , kombinert med; «Nei, nå må vi kutte ut sukkeret på hverdager» har gjort seg gjeldende de siste årene, har det kommet en viss overflod i lagerbeholdningen. Jeg har ved en rekke anledninger funnet påskesnop i kjøleskapet når det nærmer seg jul, og masse julegodt i skapet når det nærmer seg påske, osv.…

Jeg har blitt en hamster… når jeg er i butikken, rasker jeg med meg både det ene og det andre, selv om jeg vet at jeg har masse fra før. Hmmm… har vi nok skumnisser, tro?? Næ, jeg kjøper et par poser til. Mine absolutte favoritter nå til jul, kremtopper og mokkabønner blir kjøpt i eskevis. Lassevis med smågodt blir kjøpt inn, måtte jo ha litt å by på når folk kommer innom:) Og ikke bare er jeg glad i det søte, men også popcorn og snacks… så her er det bare å kjøpe inn så det holder. Og siden det ble en aldri så liten svensketur før jul, ble det kjøpt inn diverse der også… i tillegg til alt som ble laget til jul av godis.

Men jeg spiser ikke SÅ mye snop lengre, heldigvis. Når julen kommer, og ribba er fortært, er det begrenset hva jeg klarer… og hva resulterer det i?? Et alvorlig overskudd i lagerbeholdningen. Når jula er over og ryddemanien overtar, føles det bra å kaste ut alle de spiselige restene etter jula. Men når man bærer ned 4 poser med snop og snacks i boden når julen er OVER, da er det bare å innrømme at man har man tatt LITT hardt i på innkjøpsfronten får man vel si! Det er jo greit å ha litt godis på lur, men det får jo være grenser…

Så nå MÅ jeg opp med Min Indre Demon på skulderen hver gang jeg er i butikken. Hun må sitte der og passe på at jeg ikke slenger alt mulig unødig i kurven, og særlig ikke godteri. Nok får være nok!! Hva skal jeg med alt snopet? Ikke er det sundt, og for å være helt ærlig… det er IKKE godt med sjokolade som er hvit i kantene og smaker papp, fordi det har ligget et år eller 2…

Så nyttårsforsett nr… tja, hva blir det i rekken?? Uansett; handelsrestriksjonene for 2016 gjelder ikke bare for kjøpesentre, det må visst også gjelde i matvarebutikken … selv om jeg må innrømme at jeg røsket med meg et par poser med Cheese Doodles i går… det var jo 10 kr tilbud, må vite!! Min Indre Demon var opptatt et lite øyeblikk…

 

Ha et riktig godt snopefritt og shoppingfritt nyttår!