10 tips til deg som skal ut å fly i Norge på vinterstid!

Hvor lang tid er det mulig å bruke på en skarve flytur fra Oslo til Bergen?? Å fly innenriks i Norge på vinteren kan være en utfordring for tålmodigheten. VM i venting kalles det! Og all denne ventingen skyldes da det helt ukjente fenomenet SNØ! Snø… vann som fryser når temperaturen synker under null. Forekommer i polare strøk, og er et kjent nedbørs-fenomen i vintermånedene på den nordlige halvkule… eller burde vært det i alle fall. Derfor er det så utrolig fascinerende at et snøfall kommer som julenissen på kjerringa hver gang, selv om det er midt i januar!

Hadde meg en liten «svipptur» (som ble alt annet enn en svipptur) til Bergen forrige fredag, og reiste fra et vinterkaldt Gardermoen i 17 minusgrader og strålende vær, lykkelig uvitende om at flyturen skulle bli så lang fordi Kong Vinter avla en visitt på andre siden av fjellet… Kveilet meg ned i setet på Norwegian og nøt utsikten over et solfylt og vinterkledt Hardangervidda, veldig fornøyd over å ha kommet meg avgårde på tid. Vel oppe i luften tok kapteinen ordet… Dårlige nyheter på gang, Flesland flyplass i Bergen er stengt pga snø. GRRRR, hvordan kan de stenge en flyplass pga snø?? Vi reduserte farten og sirklet over Bergen i håp om å få lande.

Ny beskjed fra kapteinen; de klarte ikke å ta unna all snøen som kom, flyplassen måtte holde stengt minst en time til, så de kunne måke rullebanen. Vi måtte enten returnere til Oslo eller lande i Stavanger. Det gikk et sukk gjennom passasjerene, som sikkert alle hadde helge planer de var ivrige på å rekke, og ingen var spesielt giret på å strande i Stavanger…

Ny beskjed fra kapteinen; vi måtte dra til Stavanger pga lite drivstoff. Vi landet i Stavanger i lett bris og fint vær, og knapt nok en snøfille var å se. Utrolig at det skulle være så annerledes bare 20 minutter unna…

Og så ble vi sittende der… først et kvarter. Ny melding fra kapteinen; vi skulle dra til Bergen så snart de hadde fått nokbensin på tanken. Jippi!! Da ble vi ikke så forsinket likevel:) Men minuttene gikk, flyet stod stille. Ny melding fra kapteinen; Flesland flyplass var stengt en time til… ny halvtime på bakken. Folk begynte å bli urolige. Begynte å reke på do. Vandret hvileløst i midtgangen. Spurte om vann, kaffe. Folk begynte å bli sultne og amper. Barn begynte å bli grinete.  Etter 45 min var vi omsider klare til å ta av fra Stavanger. Jeg sluttet å se på klokken, jeg var uansett kraftig forsinket. Hadde gått i surr i antall sms’er til min søster som skulle hente meg på flyplassen. Omsider var vi i luften igjen. Ny melding fra kapteinen; Flesland flyplass var nok en gang STENGT. Herregud, hvor mye snø kan det komme på et par timer?? Har de bare en brøytebil i Bergen?? Og det er snø vi snakker om, ikke en invasjon av kameler på flyplassen??  Vi sirklet og sirklet over Bergen, tok en tur ut i havet og tilbake igjen. Hadde snart vært i flyet i 3 timer. Kunne likegodt dratt til Barcelona på denne tiden! Omsider meddeles det at vi var klare for landing. Kraftig turbulens og med heftig sidevind, sjanglet vi inn mot flyplassen, og Kaptein Dupperav slapp flyet ned på bakken med et brak da rullebanen kom til syne under oss.

PANG!! Endelig i Bergen, det var jo fort gjort:) Og riktig nok hadde det kommet noen cm med snø, og med all respekt for de som hadde brøytet rullebanen i timevis, men ærlig talt!! Jeg har sett mer snø enn som så. Ute på hovedveiene var det om mulig enda mer kaos. Biler i uendelige køer. Bilulykker, folk krasjet med hverandre, busser og trailere stod fast overalt. Sneglefart og lynglatte veier. Folk gikk av bussene og vandret gjennom tuneller i håp om å komme seg videre, fordi bussene gav opp. De kom ingen vei, fullstendig kork. Veiene var isete og glatte. Broer og tuneller var stengt. Snøen som lavet ned for litt siden begynte nå å komme som regn. Det ble sørpete og om mulig enda glattere. Folk ble bedt om å la bilene stå. Busser og bybane stod også… og jeg regner med NSB hev seg med og fikk forstoppelse de også.

En by i fullstendig kaos, pga av et snøfall, i januar. Siste biten av turen måtte vi også ut av bilen. Kom ikke opp bakken. Klink is og slaps i skjønn forening… til slutt stod vi på tvers i bakken. Herlig!!

Etter bruk av spade, sand og kost fikk vi dyttet bilen ut av veien i det minste. Buksen min ble klissvåt av slaps. Det var bare å parkere bilen for dagen og komme seg i hus… Kong Vinter spiller definitivt ikke på lag med de på vestsiden av fjellet!!

Så kort oppsummert; her er 10 tips om du skal ut å fly på vinterstid i Norge:

  1. Sjekk YR før du legger ut på flytur
  2. Ikke la deg lure av godværet der du bor, på andre siden av landet kan det være HELT ANNERLEDES!!
  3. Beregn GOD tid
  4. Utstyr deg med ekstra god tålmodighet, VM i venting er et kjent fenomen på vinterstid
  5. Ta med deg lesestoff og nettbrett, du ANER ikke hvor lang selv de korteste flyturer kan bli
  6. Ta med deg mat og drikke, av samme grunn som punkt 5
  7. Smisking med kapteinen hjelper ikke, han får deg ikke fortere fram av den grunn…
  8. Prøv å kontrollere temperamentet, uansett hvor irriterende det er at du blir forsinket
  9. Kless ned en flyvertinne dersom det begynner å røyne på tålmodigheten (anbefales selvsagt ikke)
  10. Pust med magen og prøv å smil – det er jo tross alt ikke hverken kapteinen eller flyvertinnens feil at det snør:))

 

PS! Hadde forresten en knakende kjekk helg i Bergen da jeg bare endelig kom fram:))