Du store kineser…i fremtiden vil 1 milliard kinesere kunne dra på ferie!

2016-07-22-09-59-53

Så stille kunne det være rundt bassenget i stille stunder…

Det er ikke til å stikke under en stol at middelklassen i Kina er en voksende gruppe, og at stadig flere kinesere får økonomisk mulighet til å dra på ferie. Og ære være dem for det – de fortjener det like mye som alle oss andre. Med tanke på at kun 5 % av kineserne har vært utenfor Kina, skjønner jeg jo at dette er nytt for mange av dem, og det forklarer kanskje hvorfor de oppfører seg på ferie, slik nordmenn gjorde på 50 tallet, da den spede charter-feberen startet, og de såkalte selskapsreisene til «syden» ble etablert. Vi kastet oss ut i det i fremmede kulturer, spiste mat vi ikke tålte og drakk altfor mye vin på grisefestene, som vi i alle fall ikke tålte.

Å kunne reise på ferie for en kineser er ikke alle forundt, selv om dette som nevnt er en økende gruppe. Og bare for å si det først som sist: Nei – jeg er ikke rasist, eller «i mot» kinesere – de har bare en litt pussig væremåte, tar mye plass, spiser uhorvelige mengder mat, oppfører seg litt bøllete i våre øyne, og lager uendelig mye støy og lyder, og har en (mangel på) køkultur og oppdragelse som er mildt sagt annerledes enn vår. Og det må vi selvsagt regne med, når vi reiser til Asia på ferie, og ferierer i et naboland til Kina. Så for all del – vi er på kinesernes territorier, og må derfor ta med dette i beregningen når vi ferierer i land som Thailand, Vietnam og Laos, men likevel drister jeg meg til å komme med en og annen betraktning rundt dette.

Kinesere flest er nok vant til å stå tidlig opp, og dette gjør de også i ferien. Kl 0600 er det full rulle i bassenget, selv om det egentlig ikke åpner før kl 07. (Kineserne bryr seg ikke om åpningstider, eller å gå stille i dørene for evt andre turister som sover). Her hoies og skrikes det fra kl 0600, og hele familien bader med flytevestene på fra kl 0600 – de fleste kinesere kan ikke svømme). Deretter stormes frokostrestauranten. Fra kl 0700 er det et inferno av folk og lyder, og kineserne tømmer fat på fat med croissanter, bacon, nudel suppe, frukt, kaker og brød i lass og børe, i tillegg til sine egne lokale retter som stekt ris, chicken curry etc. Når de andre turistene kommer sigende i 09 tiden, er det er skrint utvalg igjen, dersom ikke hotellet er umåtelig flinke til konstant påfyll. Kineserne forsyner seg ikke med litt fra serveringsfatet – de tar med seg hele serveringsfatet til sitt bord, så får de andre klare seg uten….

Fra kl 0900 er det full rulle i bassenget igjen, og badevakten har sin fulle hyre med å forklare barna at de ikke må hive frosker og fisker fra dammene ut i bassenget, eller at de ikke må hoppe, dykke, sprute og skrike så fælt, mens foreldrene betrakter ham med et stort spørsmålstegn i ansiktet, og lurer på hvorfor de ikke kan få gjøre som de vil. Men så skjer det noe kl 1100. Plustelig er alle kineserne borte, og det senker seg en nydelig ro og harmoni rundt bassenget. Stranden er stort sett unntak-sone hele dagen, kinesere flest liker ikke sand og strand, så den har vi nærmest for oss selv. Fra kl 1200 høres hoiing og mylder igjen fra restauranten – det er tid for lunsj!

Igjen inntas store mengder mat, og det skrikes og skråles høylytt, det rapes, og slafses, spyttes og knaskes i et fascinerende tempo. Jeg er imponert over teknikken når de spiser nudelsuppe med pinner. De får med seg alt, inkludert all væsken, og det med pinner! Etter lunsj blir det med ett stille igjen. Kanskje de trenger en laaang lur – de stod jo tross alt opp kl 0600, og er sikkert døsen etter en stor lunsj. I allefall er det velsignet fredelig på stranden eller rundt bassenget. Kineserne has left the building, bokstavlig talt. De vestlige nyter stillheten, barna leker i rolig tempo og det er god plass til en dukkert i bassenget.

Senere på ettermiddagen er vi nede på stranden. En dukkert i bølgene, en tur langs stranden og deretter en lengre seanse på en solseng, lese en bok og bare nyte livet. Men plutselig blir idyllen brutt. Nærmest umerkelig har det plutselig dukket opp en stor mengde kinesere som ser ut til å delta i et slags kick off. Det arrangeres noe som ser ut som en Robinsonkamp på stranden, hvor lag Sør og Lag Nord kjemper mot hverandre i ulike konkurranser. Alt akkoppagnert av  hysterisk techno musikk og en over-giret speaker som mildt sagt tar fullstendig av i mikrofonen. Jaja, det varer sikkert ikke så lenge…Men det varer og rekker. Technomusikken dunker videre, og ødelegger idyllen på stranden en smule. Skrålingen fra deltakerne øker i takt med inntaket av øl, og til slutt gir vi opp og stikker fra stranden.

Stranden var helt nydelig i Mui Ne, og stort sett stille og fredelig. derfor ble kontrasten veldig stor når de kinesiske karokemaskinene overtok idyllen:)

Stranden var helt nydelig i Mui Ne, og stort sett stille og fredelig. Derfor ble kontrasten veldig stor når de kinesiske karokemaskinene overtok idyllen:)

I min lille jungelhave rett utenfor bungalowen prøver jeg å finne fred med boken min og alle de eksotiske lydene av fugler og sirisser, men med ett blir idyllen igjen brutt. Karoke festen er jo gang!! Det vræles, synges, gnåles og synges på kinesisk, noen prøver seg på engelske tekster med ugjenkjennelig innhold, og det høres ut som om årets russetreff har landet rett ved stranden. Her er det bare å rømme landet. Vi stikker av gårde til en restaurant utenfor resorten for å spise middag i litt roligere omgivelser. Da vi kommer tilbake er det velsignet stille rundt oss. Hva skjedde med karokefesten og kick off gjengen? Det viser seg at de allerede har lagt seg. Kl 21 døde festen på stranden ut, og alle for hver til sitt og i seng. Det ble med ett svært stille. De vestlige siger ned i strandbaren som omsider er fritt for heavy techno musikk og nyter en drink eller to, og stillheten senker seg.

Hvor er alle de andre skrålete turistene fra Europa? Jeg har alltid ment at fulle nordmenn kan være en utfordring på ferie, likeså engelskmenn eller italienere. Jeg traff en gang et engelsk utdrikkingslag i Dubai – det var bare å rømme banen, eller baren rettere sagt. Russere kan også være ganske heftige, både på festing og lydnivå.  Men på årets ferie fikk jeg erfart at kinesere også er flinke til å gi lyd fra seg på ferie, gitt!!